2015-11-11

Trys miestai - Birgu, L-Isla, Bormla

Lankantis Valetoje bei žvelgiant iš Aukštutinių Barraka sodų į Didžiojo uosto pusę, prieš akis atsiveria taip vadinamų Trijų miestų (Three cities) panorama – Vittoriosa, Cospicua ir Senglea, kurie yra įšsidėstę dviejuose išsikišusiuose pusiasaliuose. Tai vieni seniausių viduramžių laikų miestai, net visu amžių lenkiantys Maltos sostinės Valetos atsiradimą. Vietinių šie miestai dažnai vadinami senaisiais vardais Birgu, Bormla ir L-Isla.

Panorama nuo ValetoskKrantinės į Vittoriosa (Birgu) bei jos uostą su prabangiomis jachtomis.



 Antrame pussiasalyje matome Senglea (L-Islą)...

Iš Valetos papraščiausias kelias pasiekti šiuos miestus – keltas vos už 2,80 eurų pirmyn atgal, į kurio bilieto kainą taip pat įeina ir pasikėlimas/nusileidimas liftu iš Aukštutinių Barraka sodų.





Likau sužavėta Vittoriosa:   stebino ir tuo pačiu džiugino bevaikštant po juos – ramybė ir vos vienas kitas sutiktas turistas, visiška priešingybė Valetai, sausakimšai nuo turistų.


Siauros jaukios gatvėlės..



O ką jau kalbėti apie krantinę, prie kurios prišvartuota eilė prabangių jachtų...







Iš čia kaip ant delno gali stebėti kito miestelio Isla gyvenimą...

Apžiūrėję Birgu, į kitą miestelį galite keltis tradicine maltietiška luzzu valtele. Kadangi aš nesijaučiu saugiai ant vandens, o juolab tokioj valtelėj, renkuosi eiti pesčiomis. Vos 15 minučių ir jau esu Senglea (maltietiškai L-Isla) miestelio krantinėje.


Pagrindinės Senglea įžymybės – Gardjola bokšelis ir sodai.



Iš čia atsiveria puiki panorama į Valetos rytinį krantą. Susidaro įspūdis, kad namai pastatyti vienas ant kito...

Senglea bazilika..

Tuo metu kai viešėjau Maltoje viename iš trijų miestų Birgu (dabar vadinamoje Vittoriosa) vyko Birgu šventė. Įspūdingiausias šios šventės dalis – „Žvakių naktis, kai išjungiamos lempos, dirbtinis apšvietimas ir visas miestas paskęsta žvakių šviesoje...tūkstančiai žvakių...didesnių... mažesnių..įvairiausių spalvų ...Mieste vyksta koncertai, renginiai, pasirodymai. Vietiniai gyventojai taip pat įsitraukia į šventę, namus apšviesdami tik žvakėmis, Neretas taip pat atveria ir savo namų duris smalsuoliams...bendrauja su kaimynais, svečiais. 


Tiesą sakant, vos tik atvykus į , kaip tikėjausi, visiškai žvakių šviesoje paskendusį miestą ir išvydusi pagrindinėse gatvėse vis gi įjungtus kelis žibintus, papriekaištavau...kokia čia netikrai čia žvakių naktis, jei dega lempos, tačiau išgirdau paaiškinimą, kad vienais metais buvo išjungtos visiškai visos šviesos, paliktas tik žvakių apšvietimas, tačiau buvo taip tamsu, kad net šalimais esančio negalėjo matyti, todėl buvo labai nejauku ir svarbiausia, nesaugu..taip pat įvyko keli incidentai, todėl buvo nutarta bent jau pagrindinėse gatvėse palikti po kelis šviestuvus, kad nebūtų aklinai tamsu...
Be galo džiaugiuosi turėjusi galimybę apsilankyti tokioje Žvakių nakties šventėje bei pamatyti Tris miestus tiek nutviestus vaivorykštės spalvomis, tiek paskendusius žvakių šviesoje...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą