2015-11-11

Sostinė Valeta

Maltos sostinė Valeta – be galo jauki ir žavi, primenti vieną didelį senamiestį. Tai mažiausia sostinė Europos Sąjungoje, kurioje gyvena tik 7000 gyventojų.
Valeta yra tokia neišsemiama lobių skrynia lankytinų vietų skaičiumi, kad paklausus kokia iš jų yra pati svarbiausia, neabejodama atsakyčiau – ogi pati Valeta! Su siauromis riterių laikų gatvelėmis, pastatais, įmantriomis durimis, sienų papuošimais, įvairiaspalviais ryškiais balkonėliais, muziejais, jaukiomis lauko kavinukėmis, akmens grindiniais, įspūdingomis panoramomis, atsiveriančiomis iš skirtingų gatvelių...
Įdomiausia, kad kiek kartų besilankytum Valetoje, atrodytų, jog visas gatvelės jau esi išnaršius, bet kiekvieną kartą vis atrandi kažką naujo ir nematyto...



Įdomus faktas: kad Valeta - tai pirmasis ant braižybos lentos suprojektuotas ir pastatytas miestas, gatvelės čia, nors ir siauros, bet tiesios ir lygiagrečios. Iš visų pusių apsupta galingų mūrų ir bastalionių.



Pagrindinė gatvė yra Republic street, kuria ir traukia pagrindinis turistų srautas. Čia visada minios žmonių. Pirmą kartą atvykus, pamaniau, kad vyksta koks renginys, bet pasirodo, ši gatvė visada sausakimša. Joje įsikūrusios ambasados, valdžios įstaigos, muziejai, universitetai, prabangios parduotuvės.


Norėdami pabėgti nuo šurmulio, pasukitę į bet kurią šoninę gatvelę. Atsidursite vienoje iš daugybės žavių siaurų Valetos gatvelių...kylančios ir besileidžiančios..laiptuotos ir tiesios..


Ryškiomis spalvomis nudažyti balkonai – Maltos vizitinė kortelė.





O štai ir garsieji Barrakka sodai, kurie yra aukštutiniai ir žemutiniai. Nuo Aukštutinių Barrakka Sodų (Upper Barrakka Gardens) atsiveria viena gražiausių panorama į Didįjį uostą bei puikiai matosi Trys miestai. 



Vienas iš Trijų Miestų - Birgu (Vittoriosa) kitapus Didžiojo uosto (nuo Vallettos krantinės).



Kasdien 12 val iššaunama iš patrankos, todėl susirenka daug smalsuolių. Viena iš jų, aišku, ir aš...



Vaizdas į Aukštutinius Barakka sodus...



Panorama iš Žemutinių Barakka sodų...




Tiek tarp pačių vietinių, tiek tarp turistų itin populiarus baras su gyvos džiazo muzikos vakarais kiekvieną penktadienį. Jaukiausia, kad visas veiksmas vyksta tiesiog sėdint ir gurkšnojant vyną ant laiptų.




Šeštadienį, spalio 3 diena, dalyvavau „Notta Bianca“ šventėje Valetoje. Nepamirštamas įspūdingas  renginys, vykstantys vieną kartą, tiksliau naktį, per metus. Kavinės, muziejai, ambasados, valstybinės įstaigos atveria lankytojams savo duris visai nakčiai ir visiškai nemokamai. Na, ta naktis, tai tik iki vidurnakčio, tačiau veiksmas kavinėse, gatvėse vyksta iki pat ryto. Į šventę suvažiuoja visa Malta, tai nesunku įsivaizduoti tokį kiekį žmonių nedidelėje Valetoje..



Ir pabaigai mano rekomendacija, planuojantiems vykti į Valetą, -  nesudarinėkite lankytinų vietų sąrašo, nesinaudokite žemėlapiais, o tiesiog nerkite į Valetos gatveles ir mėgaukitės jų atmosfera. Neieškokite konkrečių vietų, į kurias „verta“ žiūrėti, tiesiog klaidžiokite, dairykitės, leiskite sau pasiklysti tarp siaurų, tarsi labirintas atrodančių visiškai identiškų gatvelių. Neabejoju, kad taip klaidžiodami surasite pačias gražiausias Valetos vietas...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą