2015-11-12

Garsiausios Maltos šventyklos: Hagar Qim ir Mnajdra


Nors sunku patikėti, bet seniausi pasaulio statiniai stovi Maltoje, jie dar senesni net už Egipto piramides. Prieš 7000 metų tuometiniai salos gyventojai iš akmenų pradėjo statyti didžiulus statinius. Šiuo metų šių šventyklų likučių yra išlikusių tiek Maltos, tiek Gozo salose.
Viena garsiausių šventyklų Maltoje - Hagar Qim ir Mnajdra Šios prieš apytiksliai 5500 metų iš akmens luitų pastatytos šventyklos yra seniausi savarankiškai stovintys statiniai pasaulyje. Jos buvo atkastos XIX a. pradžioje.  


Prisipažinsiu, kad tokioje vietoje tenka lankytis pirmą kartą. Galima vaikščioti po tokią vietą tarsi po paprastų akmenų krūvą, ką būčiau ir dariusi, jei būčiau apsilankius viena. Tačiau mano šios dienos kompanionė Olivija iš Vokietijos, kuri iš savo brolio, didelio istorijos ir šventyklų entuziasto, buvo prisiklausius tiek daug informacijos bei įdomių faktų, kuriuos man perpasakojo, padarydama mano pirmąjį mano apsilankymą tokioje vietoje išties be galo turiningu ir įdomiu.

Senosios Maltos šventyklos griuvėsiai.


Protu nesuvokiama, kaip ano meto žmonės sugebėjo pajudinti tokius kelias dešimt tonų akmens luitus, sukrauti juos vienas ant kito...


Vos keli šimtai metrų nuo Hagar Qim, dar arčiau prie jūros, visai ant skardžio, galima aplankyti ir kitos, Mnajdra šventyklos, griuvėsius. 


Abi šventyklos įtrauktos į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Yra manoma, kad jos buvo pastatytos taikant įvairias astronomijos srities žinias.


Finansuojant Europos Sąjungai abi šventyklos uždengtos dailiu plieno ir audinio „stogu“, kad  geriau išsilaikytų ir stovėtų dar tiek pat metų, kada jos buvo pastatytos.


Pasivaikščiojusios po šventyklas, užėjome pažiūrėti filmo apie pačias šventyklas nuo pat jų atsiradimo. Aišku, protingiausia būtų buvę šį filma žiūrėti pradžioje prieš pradedan ekskursiją, tačiau tikėjomės eilinio istorinio nuobodulio, o kaip nustebom papuolusios į tikrą 4D seansą. Filmas labai vaizdingai pristato visą šventyklų istoriją nuo neolito laikų iki šiandienos



Šventyklos maketas


Panoraminiai vaizdai aplink šventyklas nepaprastai gražūs, neveltui tenykščiai žmonės išrinko šventykloms tokią vietą...



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą