2013-09-19

Šiek tiek faktų apie Graikiją...

  Graikijos vėliava sudaryta iš devynių mėlynos ir baltos spalvų juostų. Mėlyname vėliavos kantone – baltas kryžius. Nėra vieningos nuomonės, ką jos simbolizuoja. Vienų nuomone, penkios mėlynos juostos reiškia 5 vandenynus, baltos - debesis arba bangas. Pagal kitą nuomonę, 9 juostos reiškia 9 mūzas. Tik kryžius turi pakankamai aiškią reikšmę kaip krikščioniškosios religijos simbolis.




Daugiau nei 40 proc. žmonių gyvena šalies sostinėje Atėnuose (graikiškai “Athina”).
Beveik 98 proc. šalies gyventojų yra graikai. Didžiausia tautinių mažumų grupė yra turkai.

Pagal nuraškomų alyvuogių skaičių Graikija yra trečioji pasaulyje.
***********
Pasak graikų mitologijos, Atėnė ir Poseidonas susitarė, kad miesto globėjas bus tas, kuris jam įteiks geresnę dovaną. Poseidonas padovanojo vandenį, o Atėnė - alyvuogių medį. Kiti dievai nusprendė, kad Atėnės dovana yra vertingesnė.Gaikijos plotas - 131958 km².
Čia gyvena daugiau nei 10 milijonų žmonių.

***********
Senoje graikų legendoje sakoma, kad kai Dievas kūrė pasaulį, jis sijojo žemę per sietelį. Kai visos šalys gavo geros žemės, sietelyje likusius akmenis Dievas švystelejo sau per petį ir sukūrė Graikiją.
Graikija sudaryta iš daugiau nei 2000 salų, 170-yje jų gyvena žmonės. Didžiausia Graikijos sala yra Kreta (8260 km²).

Senovės Graikijoje vidutinė moters gyvenimo trukmė buvo 36-eri, o vyro - 45-eri metai. Neišgyvendavo pusė gimusių vaikų. Šiuo metu graikės vidutiniškai gyvena 82, o graikai - 77 metus. Pagal gyvenimo trukmę Graikija užima 26 vietą pasaulyje.

Nacionalinis Graikijos sportas yra futbolas.

Graikijoje yra labai mažai senelių namų. Iki pat mirties seni žmonės paprastai gyvena su savo vaikų šeimomis. Daugelis jaunimo tėvų namus palieka tik tada, kai susituokia.

Graikijoje žmonės mieliau švenčia savo vardadienius, o ne gimtadienius.

Graikijoje visi mirusieji yra laidojami, nes graikų ortodoksų bažnyčia draudžia mirusiųjų deginimą. Praėjus 5-eriems metams po laidotuvių kūnas iškasamas, kaulai nuplaunami vynu ir sudedami į urnas. Taip daroma todėl, kad trūksta kapinėms skirtų plotų.






Regioninis Graikijos suskirstymas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą