Savo horizonte palydėdami vis labiau tolstantį ir kažkur rūke visiškai
paskęstantį Saint Michel, sukame pakrante link Cancale. Tikriausiai ne daug kas
apie šį nedidelį miestelį tolimoj Prancūzijos pakrantėj yra girdėjęs. Na,
nebent būtų dideli jūrų gėrybių mėgėjai, mat šis miesteliukas būtent ir garsus
čia auginamomis austrėmis, o jei dar labiau suintrigavus – tai geriausiomis
austrėmis visoje Europoje. Sakoma, kad išskirtinį skonį čia auginamoms austrėms
suteikia jas nuolat skalaujantys potvyniai ir atoslūgiai.
Mes kadangi ragausim šiuos gyvius pirmą kartą, mūsų įspūdžiai bus tikrai ne apie jų išskirtinumą, bet ar tai apkritai valgoma ar ne...
Mes kadangi ragausim šiuos gyvius pirmą kartą, mūsų įspūdžiai bus tikrai ne apie jų išskirtinumą, bet ar tai apkritai valgoma ar ne...
Cancale, kuris dažnai vadinamas tiesiog "austrių sostine", užauginama tūkstančiai tonų austrių. Austrės ir midijos čia pat
yra auginamos vandenyno pakrantėje, vadinamose fermose. Kai kuriose fermos
organizuoja ekskursijas ir mielai kviečia turistus apžiūrėti, susipažinti, kaip
šios jūros gėrybės veisiamos. Taigi pirmiausia ir traukiame į vieną šių fermų La Ferme Marine http://www.ferme-marine.com/, tikėdamiesi po apsilankymo joje tapti tikrais šių
gyvių ekspertais.
Bilietas – 7 eurai. Tačiau dideliam mūsų nusivylimui išgirstame, kad artimiausia
ekskursija tik prancūzų kalba. Na bet specialiai atvykus, negi galim leisti
prancūzų kalbos nemokėjimo barjerui sutrukdyti mums apžiūrėti, kaip šios
delikatesinės gėrybės auginamos?! Tad įsigyjam bilietėlius ir su didžiausiu
smalsumu laukiam, ką išvysim pravėrę mums tokios neįprastos ir vis dar paslaptingai atrodančios fermos duris...
Čia auginamos austrės |
Midijoms auginti būtinas švarus ir neužsistovintis vanduo, todėl pakrantės, kuriose vyksta nuolatiniai potvyniai ir atoslūgiai, yra idealiai tam tinkamos. Mūsų viešnagės Cancale metu buvo atoslūgis, tad jūra matėsi tik tolimam horizonte. Natūraliai austrės auga prisitvirtinusios prie uolų. Čia, šiose
fermose, uolas atstoja iš vandens kyšantys pagaliukai bei specialios platformos.
Ekskursija tuoj prasidės...Lauke pamatom kelių dešimčių tokių pat smalsuolių kaip ir mes grupelę, jau įsigijusių bilietus ir belaukiančių ekskursijos. Gidas nuveda visus į salytę. Pakalbėjęs 15-20 minučių monologu, įjungia filmą. Viskas, kaip žinia, prancūzų kalba...Mes iš nuobodulio ir salėje tvyrančio tvankumo nebegalim nuslėpto žiovulio, Mindaugas nebeištvėręs užsnūsta...ir net nedrįstų jo žadinti, nes neatsimenu, ar kada yra tekę papulti į dar nuobodesnį renginį. Laikausi iki paskutiniųjų ir aš ir vis dar tikiuosi, kad pabaigus jam gargaliuoti ta man visiškai nesuprantama kalba ir prasidėjus filmui , bent jau į paveiksliukus galėsiu pažiūrėti., ir nebus taip nykiai neįdomu. Deja, taip vadinamas filmas apie austres buvo lygiai toks pats neįdomus kaip gido gargaliavimas – nei paveiksliukų, bei vaizdų, vėl daug pasakojimo mums nesuprantama paukščių kalba!
Ekskursija tuoj prasidės...Lauke pamatom kelių dešimčių tokių pat smalsuolių kaip ir mes grupelę, jau įsigijusių bilietus ir belaukiančių ekskursijos. Gidas nuveda visus į salytę. Pakalbėjęs 15-20 minučių monologu, įjungia filmą. Viskas, kaip žinia, prancūzų kalba...Mes iš nuobodulio ir salėje tvyrančio tvankumo nebegalim nuslėpto žiovulio, Mindaugas nebeištvėręs užsnūsta...ir net nedrįstų jo žadinti, nes neatsimenu, ar kada yra tekę papulti į dar nuobodesnį renginį. Laikausi iki paskutiniųjų ir aš ir vis dar tikiuosi, kad pabaigus jam gargaliuoti ta man visiškai nesuprantama kalba ir prasidėjus filmui , bent jau į paveiksliukus galėsiu pažiūrėti., ir nebus taip nykiai neįdomu. Deja, taip vadinamas filmas apie austres buvo lygiai toks pats neįdomus kaip gido gargaliavimas – nei paveiksliukų, bei vaizdų, vėl daug pasakojimo mums nesuprantama paukščių kalba!
Ir su kokiu palengvėjimu mes išskuodėm iš tos tvankios salės pagaliau pasibaigus
filmui ir pakvietus gidui pasivaikščioti po fermas! Na va, pagaliau už mūsų kantrybę bus dosniai atlygintą: apžiūrėsim,
paragausim delikatesų!
Deja, visa tolimesnė ekskursija buvo tik iki fermos
pastato, kuriame austrės plaunamos ir rūšiuojamos. Ką tik ištrauktos iš vandens jos būna aplipusios kitomis kriauklėmis, geldelėmis, tad pirmiausia reikia jas
švariai apvalyti. Apvalytos austrės keliauja būtent į šį plovimo cechą, kur stiprios
srovės nuo jų nuplauna dumblius. Tada jos pagal dydžius rūšiuojamos,
dedamos į dėžutes ar į tinklinius krepšius ir pagaliau siunčiamos į kavines, parduotuves, turgus.
Čia vėlgi nuobodusis gidas kažką ilgai
gargaliavo, rodė mostais šen ir ten, linksmus, kaip spėju, juokelius svaidė, kurie, aišku, buvo juokingi visiems kitiems, išskyrus mus: mes tik trypčiojom, nekantriai laukdami, ir naiviai tikėdamiesi arba kad jis kažką tikrai dar įdomaus parodys, arba greičiau baigtųsi ši nenusekusi ekskursija. Tačiau, aišku, nei parodė, nei pasakė...o jei ir pasakė, tai mes nieko
nesupratom. Visgi sprendžiant ir iš
kitų turistų minų, kurie suprato prancūziškai, manau, kad ir jiems ši ekskursija po austrių ferma nepadarė jokio įspūdžio.
Šiaip ne taip sukastais dantimis iškentę šį nesusipratimą, vienbalsiai nutariam kad dabar tai jau tiesiu taikymu skuodžiam į
patį Cancale miestelį ir čia ragaujam tas gėrybes, dėl kurių tiek savo brangaus atostogų laiko, tiek kantrybės iššvaistėm
Cancale miestelis labai jaukus, pasijauti papuolęs į tikrą žvejų miestelį. Pagrindinė miesto
gatvė eina palei vandenyno krantą, kurioje įsikūrę vien kavinės ir restoranai,
skirti jūros gėrybių ragavimui.
Pakrantės vaizdas su austrių rinkėjų laiveliais....Atoslūgis, todėl jūra
matosi tik kažkur horizonte. Visa pakrantė pilkas jūros dugnas su dumbliais...ant šonų pasvirę austrių rinkėjų laiveliai...
Belieka išsirinkti barą, kurių, aišku, čia daugybė..ir visi siūlo
nepakartojamą jūros gėrybių meniu...
Išsirinkti iš tokios gausybės sunku, visgi akį patraukia pilnas lankytojų Au Pied
d'Cheval restoranas.
Jame ir prisėdame. Prie smagios prancūzų porelės, matyt, jau ne pirmą
balto vyno butelį ragaujančios. Meniu, aišku, ir vėl prancūzų kalba, tačiau čia mums puola pagelbėti mūsų naujieji stalo draugai: per kelias minutes sužinome apie austres žymiai daugiau nei po valandos ekskursijos austrių fermoje. Pasirodo, austrės skirstomos į dvi šeimas:
plokščiąsias (Flat Oysters“) ir
giliąsias („Deep Oysters“). O meniu prie austrių surašyti numeriukai nuo 00 iki 5 nurodo šių moliuskų dydį. Neapsigaukite, nes 00
žymi didžiausią, o 5 – mažiausią dydį. Kalbusis prancūzas pasidalina savo įspūdžiais, kokio dydžio austrės jam
skaniausios ir būtent jas rekomenduoja mums paragauti. Paklausom jo patarimo ir
užsisakom 3 dydžio.
Grįžus namo paskaičiau apie šį restoraną atsiliepimus, Pasirodo, tai
vienas iš labiausiai giriamų restoranų Cancale, kuriame austrės pačios
skaniausios ir vienos iš pigesnių. Išties visi kurie lankysitės šiame
Prancūzijos kampelyje be abejonės rekomenduojame ir mes restoraną Au Pied d'Cheval , nes tai tikri „Austrių
namai“.
Pagaliau ir mūsų užsakymas puikuojasi ant stalo...
Mindaugas gardžiuojasi
siurbdamas vieną austrę po kitos, aš, aišku, atsargiau tai darau, per daug
nežiūrėdama ir neanalizuodama, kas toje kriauklėj gyvena J Tiesiog užsimerkiu ir atsargiai mėgaujuosi....nauju skoniu....nauju atradimu....visiškai pritardama
prancūzų poeto žodžiams, jog valgyti austres- tai tarsi lūpomis bučiuoti
vandenyną...
Saunuole Kristina, labai smagu skaityti!
AtsakytiPanaikintiAčiū, Kristina! man pačiai tai labai smagu rašyti, o jei kažkam dar ir įdomu skaityti - tikrai įkvepia ir motyvuoja ;)
PanaikintiKoks nerealus Blogas, labai idomiai rasai :)
AtsakytiPanaikintiAčiū, Indre! :)
Panaikinti