2017-04-08

Malijorka - saulėta atostogų sala!

Jos neįsimylėti neįmanoma... 
Krištolo spalvos jūra…
žydras žydras dangus be menkiausios debesėlio...
nuostabūs švelnaus smėlio paplūdimiai....
įspūdingos panoramos…
jaukūs miesteliai...
alyvmedžių giraitės...
geltonuojantys citrinmedžių sodai…
skanus maistas...ispaniškas vynas…
Belieka konstatuoti -  tobuloms atostogoms -   tiesiog tobula vieta!!!


Taip pat tenka konstatuoti ir kitą dalyką - jei norėsite pajausti ispanišką dvasią ir autentišumą, jo čia vargiai, ar berasite. Na, nebent keliausite nesezonu ir dideliu spinduliu aplenksite populiariausias turistines vietas. Tenka pripažinti, jog sala –  tapo dideliu turistų rezervatu.  Čia viskas subalansuota turistui ir dėl turisto! Puikiai išvystyta viešojo transporto infrastruktūra, daugybė dviračių takų, visą parą dirbantys restoranai, supermarketai, klubai ir t.t. Komfortas ir dėmesys poilsiautojui čia  šimtaprocentinis! 
Tad labai džiaugiuosi, kad atvykome į Malijorką dar tik prasidedant turistiniam sezonui, kuomet nereikia stumdytis nesibaigiančiose turistų miniose.
Salos pažinimui turėjom vos 2.5 dienos! Tad teko tempą šiek tiek pagreitinti, jei norėjom pamatyti daugiau nei vien Malijorkos sostinę. Summa summarum, miego ir poilsio buvo nedaug: mažiausiai kelias dešimtis kilometrų savo kojytėmis sukorėm, keliavom autobusais, traukiniais, tramvajumi. Po antros dienos sesuo pasakė, kad daugiau su manim nekeliaus - nes po tokių "atostogų" jai mažiausiai savaitės atostogų prireiks pailsėti ir jėgas atgauti! O be to, atvykti į Malijorka ir nė 5 min nepasimėgauti saulės voniomis!? - kur tai matyta! Tad teko prisižadėti suorganizuoti seseriai kitas atostogas čia su puikiu viešbučiu jai itin patikusiame Port de Alcudia miestelyje.
O dabar apie tai, ką per tas kelias dienas Malijorkoje pamatėme ir aplankėme!


Holla, Mallorca!!! Como estas? :)



Palma de Mallorca

Malijorkos sostinė Palma, įštįsusi palei jūros pakrantę, man šie tiek priminė Barseloną, tik tokia sumažinta versija. Joje gyvena beveik pusė salyno gyventojų.

Kaip ir priklauso sostinei – miestas kupina gyvybės ir pramogų visą parą. Čia gausu jaukių kavinukių, restoranų, skverų, žalių zonų, fontanų, iš už pastatų mojuojančių palmių, mažų parduotuvėlių su vietinėmis gėrybėmis, architekto Gaudžio palytėtų pastatų, siaurų gatvelių su išraiškin­gos architektūros pastatais…

Saulėtas rytas Malijorkos sostinėje

Vėjo malūnai  - Malijorkos simbolis
Jei laiko pasižvalgyti po sostinę turine nedaug, o pamatyti visas įžymiausias ir įdomiausias vietas vis tiek norisi -  rekomenduočiau autobusą, pažymėtą 50 numeriu. Autobusas prasuks pro visas miesto įžymybes, o jūs įlipti ir išlipti galėsite bet kada.
Kadangi mes buvome apsistojusios pačioje Palmoje ir esame entuziastingos pasivaikščiojimų mėgėjos, keliavom po Palma savo kojytėm.

Ką aplankyti Palma de Mallorca?

Katedra - Palma de Mallorca pasididžiavimas

Pirmiausia, kuo didžiuojasi Palma ir ko negali nepastebėti, kad ir kur bebūtum– tai kadedra. Pastatyta pačioje senamiesčio širdyje, ji šviečia iš visur. Išties pribloškia didingumu ir įspūdingu grožiu. Prie šios katedros atnaujinimo projekto ranką pridėjo ir garsusis katalonų architektas Antionio Gaudi

Malijorkos pasididžiavimas - katedra


Palmos senamiestis

Palmos senamiestis  - tikras miesto lobis: čia gausybė siaurų gatvelių, knygynų, prabangių senovinių kavinukių, užslėptų skverų, Renesansų laikų rūmų.



Malijorkos sostinė žavi savo gyvybingumu, elegantiškumu, kosmopolitiškumu.Čia susipina istorinės reikšmės architektūra su moderniu gyvenimu.

Palma de Mallorca


Shoppingo entuziastėms viena gražiausių Palmos miesto vietų, neabejoju, pasirodys - Borno pasažas (Pasddeig de Born). Čia gausybė žinomų ženklų parduotuvių, kavinių, restoranų.



Belverio pilis, nuo kurios atsiveria sostinės panorama

Belverio pilis (XIV), stūksanti ant kalvos šiek tiek atokiau nuo Palmos centro, unikali tuo, kad tai viena iš nedaugelio apvalios formos pilių Europoje ir vienintelė tokios formos pilis visoje Ispanijoje. 

Belverio pilis
Kadangi nesame pilių ekpertės, tad labiausiai šioje vietoje žavėjomis nuostabiais Palmos įlankos vaizdais. Beje, net pats žodis "bellver" išvertus iš katalonų kalbos reiškia "gražus vaizdas".


Pilį labai lengvai pasieksite visuomeniniu transportu. Čia važiuoja 3,4,20 ir 21 miesto autobusai arba tiesiog pėsčiomis, ką mes ir darėme. 

Nerūpestingas pasivaikščiojimas Palmos promenada


Ši atrakcija man patiko labiausiai. Palmėmis apsodinta promeda, uostas tiesiog traukia pasivaikčiojimams.
Palma de Mallorca uostas




Palma de Mallorca

Dienos ekskursijų idėjos Malijorkoje

Šiandien nusimato smagi išvyka senoviniu mediniu traukinuku į kalnų apsuptyje esantį idilišką Soller miesteli ir Port de Soller -  žavų nedidelį pajūrio kurortą.






Vall de Soller










ALKUDIJA






PORT DE ALCUDIA








MALIJORKOS POPULIARIAUSI KURORTAI










P.S. Reikia pagalbos planuojantis kelionę į Malijorką ar tiesiog neturi laiko viešbučių, skrydžių paieškai, brūkštelk man kristina@makalius.lt arba  kristinapaulauske@!gmail.com, mielai pagelbėsiu!

2 komentarai:

  1. Kaip tik galvojame su drauge lėkti šį rudenį, bet kažkaip buvau susidariusi įspūdį, kad sala daug mažesnė :))) Nežinau, kaip ten man susišvietė :D Na ir kad keliavot labai įvairiu transportu - čia mums bus aktualu, nes nė viena nevairuojame.. Galbūt yra koks nors traukinių tvarkaraštis internete ar kažkas panašaus, kad būtų galima dar būnant Lietuvoj pasidėlioti keliavimo laikus? Būčiau labai dėkinga, nes paieškos baisiai daug laiko atima, o mes abi tokios gan žalios keliautojos kol kas ;)

    AtsakytiPanaikinti